În momentul în care laptele este pasteurizat, sunt distruse multe dintre substanțele nutritive care fac laptele crud un aliment benefic organismului.
Pasteurizarea este realizată la temperaturi foarte ridicate, pentru a distruge bacteriile dăunătoare.
Alergiile și intoleranța la lactoză se regăsesc într-un număr mai mare când vine vorba de lactatele pasteurizate. Acest proces distruge enzimele digestive necesare pentru a absorbi anumiți nutrienți. Iar multe dintre aceste enzime nu sunt doar distruse, ci și alterate, iar corpului îi este foarte greu să le absoarbă și să le digere.
Cine poate bea lapte crud? Anumite persoane nu ar trebui să includă laptele crud în dieta lor, deoarece acestea prezintă un risc mai mare de apariție a bolilor cauzate de potențialii agenți patogeni pe care îi conține acest lichid.
Printre aceste persoane se numără și oamenii în vârstă, femeile însărcinate, copiii mici și oamenii cu un sistem imunitar slăbit (pacienții care suferă de cancer și cei care au luat medicamente pentru boli precum artrita reumatoidă)