Tulburarea obsesiv-compulsivă este o afecțiune psihică manifestată prin gânduri obsesive care conduc la comportamente repetitive (compulsii). Obsesiile și compulsiile interferează cu activitățile cotidiene și diminuează calitatea vieții persoanei care suferă de această afecțiune.|Persoana afectată de tulburarea obsesiv-compulsivă poate încerca să ignore sau să stopeze gândurile obsesive, dar aceasta conduce doar la creșterea anxietății și a stresului. Pentru a reduce din stres, apare necesitatea de a pune în practică obsesiile respective
.
În ciuda eforturilor, aceste gânduri continuă să revină. Apare astfel un cerc vicios în care comportamentul compulsiv este accentuat în loc să fie diminuat. Adesea, tulburarea obsesiv-compulsivă se concentrează în jurul unei anumite teme, de exemplu teama de contaminare cu germeni patogeni.
Pentru a calma această teamă, persoana în cauză se spală pe mâini până își irită sau chiar își lezează pielea mâinilor. Multe persoane afectate de această tulburare resimt rușine și jenă în legătură cu boala lor.
Tulburarea obsesiv-compulsivă poate însă fi tratată, iar calitatea vieții poate fi îmbunătățită.