Pistrui. Pistruiul este un punct sau o pată mică pe piele, fiind cunoscut și sub numele de efelide. Pistruii se formează din cauza producției crescute de melanină (pigment care dă culoarea pielii). De obicei, persoanele cu pielea deschisă la culoare și roșcate sunt mai predispuse apariției de pistrui. Aceștia sunt cauzați de expunerea pielii la soare și au tendința de a întuneca peste vară.Pistruii apar mai ales pe zonele de piele care sunt cele mai afectate de arsurile solare, precum fața, umerii, gâtul și spatele. Petele au formă rotundă sau geometrică, cu culori care variază de la gălbui la maro închis. Evitând expunerea la soare, pistruii tind să se deschidă la culoare treptat, iar un tratament adecvat prescris de un dermatolog poate accelera dispariția acestora.
Tratamentul ar putea include printre altele utilizarea de protecție solară ori de câte ori pielea este expusă la soare și utilizarea substanțelor asociate cu anumite tipuri de acizi de depigmentare. Pe lângă arsurile solare, pistruii pot apărea și în urma unor afecțiuni medicale mai grave, precum infecții, alergii, o boală autoimună, schimbări hormonale sau cancer de piele.
Pistrui. Cauze boala Adisson (afectare a glandei suprarenale) hipertiroidie acromegalie (boală a glandei hipofize, care se manifestă prin creşterea anormală a extremităţilor libere şi a organelor interne; apare la adult, ca urmare a unei secreţii crescute de hormon la naştere) tumori secretante de ACTH sau MSH (hormoni produşi de glanda hipofiză) hemocromatoză (boală în care corpul absoarbe şi depozitează prea mult fier) porfirii (boală provocată de tulburări în metabolismul pigmentului sangvin) lipsa vitaminelor malabsorbţie (elementele nutritive din alimente nu sunt absorbite la nivelul intestinului şi astfel ajung în sânge) melanom metastatic afecţiuni neurologice (tumori cerebrale) sclerodermii (întărirea şi îngroşarea ţesuturilor pielii şi a ţesuturilor subcutanate) infecţiile cronice ciroză hepatică insuficienţă renală eritrodermii (boală ce se manifestă prin roşeaţă generalizată a pielii, vezicule, edeme etc.) medicamente substanţe toxice